BJUV Jag vet inte hur många gånger jag med bil har åkt sträckan Helsingborg-Stockholm eller motsatsen. Under hela mitt liv har jag med jämna mellanrum besökt släkt i huvudstaden och de senaste 40 åren har jag för det mesta haft min fasta adress där. Även nu när min bas är i Bjuv åker jag regelbundet till Stockholm.

Aldrig tidigare har jag varit rädd för att åka vägen. Men idag, för första gången, var jag både rädd och orolig. Trafiken har ökat under åren. De senaste åren har dessutom förarnas körstil förändrats.

Idag kör folk aggressivt och det är inte många som verkar ha hört talas om det som när jag gick i körskolan kallades "landsvägskörning" och som innebar att man på stora vägar utanför tätorterna använder höger fil att köra lugnt i och vänster till omkörning.

 

Numera är istället stadskörningsstilen den rådande. I över 100 km i timmen ligger bilarna i båda filer och hetsar varann. De som kört fortast ligger med bara ett par meters mellanrum efter varann och pushar för att komma fram. De som inte hänger med i den höga farten fastnar bakom fordonen som kör saktare i högerfilen.

Det är precis så här de omfattande kedjekrockarna på tyska Autobahn händer. Det finns inte en chans i världen att man hinner bromsa in och stanna när man kör över 100 och ligger två meter bakom framförvarande bil! När och om det smäller finns inget mer kvar av en än köttfärs!

På svenska flaggans dag verkade som alla bildårar hade bestämt sig för att köra från Stockholm söderut. Kanske utgick de ifrån att alla poliser i landet kallats till Stockholm i samband med prinsessan Madeleines bröllop och att det var fritt fram att leka jetplan på motorvägen.

Som tur var tog de flesta av i höjd med Nyköping - många stockholmare har sommarställen i de trakterna. Inget farligt hände oss tack och lov utan vi kom helskinnade till vårt hem i Skåne.

Men är det så här även i fortsättningen tänker jag ta tåget istället! För jag har inte lust att bli offer för att okunniga och  hänsynslösa människor leker Gud på våra vägar - med mitt liv som insats.

Marianne Rönnberg Galmor