STOCKHOLM  Att alla cyklar i Stockholm är ingen nyhet men att många nu skaffat sig någon form av "bagageutrymme" är definitivt en ny trend! Stockholmarna cyklar - fast inte som vi lantiser utan på ett eget City Chict sätt:)

Cykelkorgar har funnits i en evighet och brukar än idag - också i Stockholm. På cykelparkeringen utanför vårt hus såg jag i veckan att en och annan "fodrat" sin korg med plast. Men annars såg korgarna ut som de alltid gjort. Framhängda på styret.

Men när jag gått ett par varv i centrala stan gick det plötsligt upp för mig att jag fått syn på en ny trend. Jag hade passerat ovanligt många cyklar med ett "hemmabyggen" fram eller bak. Gamla budcyklar med en "hylla" fram att ställa en låda på. Som den som kedjats fast vid en lyktstolpe mitt emot vår port. Eller på splitternya cyklar - dyra saker - som jag såg på Östermalm, stan´s mer bemedlade distrikt. Men också olika ekipage där ägaren eller ägarinnan tagit någon form av "lådda" och spänt fast på pakethållaren.

 

Den lustigaste hemmabyggda modellen stod faktiskt parkerad framför min balkong. Lådan den tjejen fäst på pakethållaren tillhör inte de vanligaste. Hög och smal och gles mellan ribborna....... Nåja, hur som helst, ägarinnan var en cool stadsqvinna, somrigt klädd i sköna brallor och linne. Och när hon trampade ner för gatan såg hon ut som att det är världens mest naturliga sak att ha en gammal trälåda bakom ryggen.

Väldigt många som bor i Stockholm lägger ner mycket tid på att se "rätt" ut och ilar hela tiden omkring och ser upptagna och viktiga ut. Självklart med en SmartPhone i högsta hugg. Som de inte pratar, utan skriker i - så att alla ska höra och se att de finns och att de är viiiiiktiga! 

- Jag gapar högt i en mobiltelefon - alltså finns jag! tycks de signalera.

De tycker det är väldigt fint att bo i huvudstaden och betraktar alla som inte är därifrån som "lantisar".


Allt runt dem måste vara det allra senaste, nytt, annorlunda. Trendigt. Och nu var det alltså cykelns tur att få sig en ny look! 

För att få hem vinet och prylarna trendnissen eller - nissan varit och köpt - eller laptopen eller vilka arbetsredskap de nu har  - så binder de helt sonika fast en gammal låda bak eller fram på hojen. Voíla! Cykeln - och därmed också cyklisten - har fått en ny och alldeles egen City Chic look!

Som ingen på landet skulle kunna tänka sig att visa sig med på byn:)
Inte än i alla fall. Kanske nästa år. För det brukar ju ta ett år för ett mode att nå från storstán till oss på landet.

Marianne