STOCKHOLM Jag sitter i en lägenhet i Stockholm och funderar över den senaste tidens händelser. Tittar på TV på CNN och BBC och förstår att säkerhetsstyrkorna i Nairobi fortfarande letar efter några terrorister som eventuellt fortfarande håller gisslan.

Det som hände de människor som av en tillfällighet fanns i shoppingcentret Westgate i Nairobi, Kenyas huvudstad, är knappast möjligt att ta in. Man går för att handla eller fika med en kompis och råkar ut för en terrorattack.

Kan det som hände där även hända här i Sverige? På NK eller Åhléns här i huvudstaden till exemepel? Eller i något av de stora köpcentra som finns runtom i landet? På Väla rentav?

Ett försök har ju faktiskt redan gjorts före jul för ett par år sedan. En man "laddad" med sprängdeg gick Drottninggatan fram men fick problem med utrustningen och vek av på en sidogata. Några sekunder senare small det. Attentatsmannen dog. Utan att ta någon förbipasserande, oskyldig med sig, tack och lov.

Säpo har uttryckt oro över vad som kan hända när de svenskar som just nu strider i olika jihadistiska grupper i exempelvis Syrien, kommer hem till Sverige igen. Vilka värderingar bär de med sig och kan detta utgöra en fara även för Sverige och svenskar?

Eller säg så här: Var mannen på Drottninggatan regel eller undantag? Kan det vara intressant för fler att ge sig på mål i Sverige och Stockholm? Eller är Sverige och våra mötesplatser för "små" för att skapa rubriker som är tillräckligt uppseendeväckande för hatiska fanatiker?

Jag hoppas på det senare.

Marianne